Woendag 30 maart: Rit 3: Saronsberg in Tulbagh – Worcester: 125 km, 1900 hm

Vooreerst deze melding:De Cape is halverwege,Koen en ik zijn nog alive and kicking….en nog in de race.De koers van vandaag was zo ongeveer de mooiste tot nogtoe(zegt Koen,ik heb er niet zoveel van gemerkt).

Vanmorgen moesten we om 5h uit..de slaapzak,want het tentenkamp ging verhuizen naar Worcester.Onze “capezakken” moesten om 6 uur op de vrachtwagen,eten ,verlossen van organische ballast, snel een niewe “Limburgoutfit aantrekken”,startschot om 7h10 scherp.

De tocht werd voorspeld zwaar te worden,vooral door zijn lengte en de ondergrond.De Cape kende voor de eerste maal een beetje genade : de zon bleef vandaag verborgen achter de wolken,zelfs enkele regendruppels.

Koen voelde al aan ,dat we ons in de eerste 10 vlakke km’s naar de voorste gelederen moesten werken,om bij de eerste klim(klassiek in losse stenen vermengd met rotsblokken) niet in de file wandelaars te belanden…doet veel aan de tijd,zegt de meester.

Na de klim volgde een gevaarlijke afdaling naar een prachtige Vallei,waar een volgend stukje Africa leren kennen:zand,zand en nog eens zand,afgeboord met heesters vol beruchte “devil thorns”.Je kon dus kiezen:volle kracht door het zand,of je band lek rijden in de randbegroeiing vol doornen. Ons materiaal houdt wonderlijk stand(hout vasthouden),zelfs geen lekke band.

Koen schatte de uitputtinsslag in,en beval tijdig te eten.Het werd duidelijk,dat we hier goed vooraan zaten,hetgeen toch een duw in de rug gaf.Door deze ruige paden gingen de kilometers relatief traag vooruit,zodat we de laatste 10 km. eens op de verharde weg gezet werden.Voor de insiders,dat is nu eens iets,wat je Koen moet geven.Wiel in wiel,bij momenten meer dan 45km. werden bosjes fietsers met huid en haar opgegeten.

Het resultaat mag er wezen: binnen de eerste 200 voor deze rit,opschuiven naar plaats 205 op de algemene rangschikking terwijl deze rit zelfs door de profs als de zwaarste ooit in de Cape werd bestempeld.

Morgen mogen we een beetje uitslapen,weerom tijdrit over slechts 34 km, onze starttijd 10h30…te beschouwen als een relatieve rustdag,voor de zware ritten van vrijdag en zaterdag.

Tot morgen.